Dupa cateva luni de reseach am acaparat ceva informatii teoretice despre vize. Acum, practica probabil o sa difere in functie de necesitati si situatiile de la fata locului.

In principiu chiar daca partea legala e aproape identica, in practica obtinerea unei vize sau a unui permis de sedere/ rezidenta/ prelungirea vizei difera in functie de locatia pe care o alegeti.

O sa le iau pe rand, de la vest la est conform traseului meu sarind insa peste Bulgaria:

Turcia

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru sederea a maxim 90 de zile intr-un interval de 6 luni. Atentie insa intervalul asta e foarte important si zilele se calculeaza de la intrare si nu de la iesire in cazul vizitelor multiple.

De exemplu daca ai vizitat de cateva ori de ai acumulat deja 2.5 luni mai poti sta 2 saptamani.

 

Cine doreste sa locuiasca in Turcia pe o perioada limitata fara drept de munca poate apica pentru Ikamet Izni, adica rezidenta in Turcia in scop turistic. Procesul e destul de simplu dar putin costisitor. In mare pasii sunt urmatori:

Deschiderea unui cont intr-o banca din Turcia, folosind pasaportul. Pentru deschiderea contului insa aveti nevoie de numarul fiscal pe care o sa-l luati din orasul in care veti aplica.

Depunerea unei sume de bani in cont, destul de mare. Pentru istanbul e aprox. 500 EUR/ luna declarata, Antalya undeva la 1000 EUR/ luna declarata. Banii sunt doar pentru a dovedi ca aveti cu ce va intretine pe periaoda sederii. Nu vii ia nimeni 🙂 Si cred ca merge si cu mai putini, sau depuneti cererea in alta parte (undeva in mijlocul Turciei sau prin est)

Cererea unui extras de cont semnat si stampilat de catre directorul bancii cum ca aveti sumele respective. Suma difera in functie de resedinta.

Depunerea aplicatiei online se face pe siteul https://e-ikamet.goc.gov.tr/

Aveti evident nevoie de o adresa. Aici treburile functioneaza cam ca-n Romania: Prieteni, hotel, hostel, chirie la alb, la negru, cum vreti si cum gasiti 🙂 Daca lucrati prin Workaway intr-o unitate de cazare inclusiv acolo va puteti face resedinta.

De cand m-am informat eu (ca sunt intr-o situatie proasta cu timpul, nu-mi expira cele 6 luni de la ultima vizita…de asemenea am nevoie pentru viza Pakistaneza despre care o sa zic mai jos) era putin diferit. Acum vad ca nu spun de costurile de intretinere ci de taxe (372 TL/ an + asigurare).

Georgia

Mereti fara bai, atentie insa se aplica regula cu timpul/ perioada. Aveti voie sa stati 365 de zile din 365 😀

Si sunt ceva europeni care s-au mutat acolo 🙂

Armenia

180 de zile/ an. Nu specifica insa cum sunt calculate zilele nicaieri…

Liban

Includ si Libanul pentru ca vreau sa ajung in iarna.  😀 E o destinatie pe care incerc s-o ating de aproape 4 ani…

Cetatenii romani cu pasaporarte valabile cel putin 3 luni si FARA NICIO EVIDENTA de vizita in Israel, au nevoie de viza. Partea buna e ca viza se acorda la sosire pe aeroport si are valabilitate maxim 60 de zile (30 + prelungiri), scop turistic. E gratuita. Dar cum am zis, nicio evidenta c-ati fost pe la israeliti altfel va sapati singuri groapa.

Situatia e okay in Liban si cam pe oriunde v-ati duce e bine sa evitati discutiile politice, in special e bine sa stati departe despre discutiile despre Israel. Si le dau dreptate 😛 Bine, daca aveti o parere general negativa la adresa guvernului Israelit go on!

Cat despre politica libaneza, in afara de faptul ca ideea de baza e super misto (Republica multi-confesionala, pentru a impaca si capra si varza, Libanul avand cele mai multe grupuri religioase din orientul mijlociu); rezultatele sunt destul de asemanatoare cu cele de la noi. :))

Despre Beirut….

Republica Islamica Iran

No, amu trageti-va o suflare-n piept, oftati usor, un pahar cu apa rece si calmati-va (pentru cei speriati de bombe inutil).

Nu vreau sa intru in detalii despre istoria Iranului, despre politica din trecut si politica din prezent. Atat va zic:

Iranul nu mai are nicio relatie diplomatica cu US (ma rog, au prin terti si ambasade virtuale). Nu permite US implicarea in economia tarii, in securitate etc, meh…asta dupa Revolutia Islamica. Ma rog, nu asta e important acum.

In Iran nu sunt atentate, bombe, razboaie (ma rog, s-au trezit niste unii in Shistan-Balochistan ca vor independenta dar aia e irelevant) si culmea, nici implicarea unor forte armate straine. Daca ne uitam in oricare alta tara cu petrol, gaze si baze NATO o sa vedem ca situatia nu-i deloc roz. Hmm…oare de ce?!

 

Acum despre vize…

In momentul de fata obtinerea vizei iraniene e ori foarte simpla, ori foarte greu. Banuiesc ca nu trebuie sa mai mentionez ca evidenta unei calatorii in Israel duce la anularea/ refuzul vizei. Insa evidenta unei calatorii in Liban s-ar putea sa-i inmoaie pe oficialii iranieni, ei fiind prieteni buni cu Hezbollah (care nu is asa rai cum vor „our frendz” sa fie).

Foarte simplu: zburati. Viza la sosire. Acum cu valabilitate 3 luni! (ma rog, inainte avea valabilitate o luna si era extensibila la 3). Atentie insa, viza la sosire este valabila doar daca calatoriti in R.I. Iran folosind punctele de frontiera din aeroporturile principale.

Complicat: Aplicati in ambasada. Aveti insa nevoie de o invitatie din partea unei agentii (care costa, de obicei cam cat Istanbul-Tehran cu avionu), cazier, dureaza si costa. Partea buna e ca asa puteti intra prin punctele de granita terestra. Si arata si mai misto in pasaport 😛

 

Acuma, situatia cu vizele iraniene depinde de ambasade (dupa chef), nationalitate, timp, etc.

R.I. Iran planuieste ca pana la finele anului curent (2016) sa lanseze un sistem online de vize (Inshallah!).

Vizele se pot extinde. Insa cautati in momentul ala informatii despre locatii, ca in unele locuri sunt mai prietenosi si dau 30 de zile zambind, in altele mai putin prietenosi si va treziti cu +10 zile.

Rezidenta e mai complicata insa nu imposibila. In principiu cea mai simpla metoda e de a aplica la un cursa de limba persana la una din institutiile acreditate, va fac ei viza de studii (si evident, rezidenta temporara).

Doua lucruri de mentionat la momentul actual (August 2016):

Intrati cu bani cash. Datorita prietenilor transatlantici sistemul economic iranian a fost total desprins de restul lumii. Partea buna e ca sanctiunile s-au ridicat iar acum se negociaza (de zor, c-a trecut ceva vreme) cu Mastercard si Visa pentru introducerea celor mai populare sisteme de plata. Intr-un final, baietii cu ochii mici de la JCB  au ajuns la un acord cu Banca Iraniana asa ca din luna septembrie bancile din Iran vor incepe emiterea de carduri sub sigla JCB.  Stiu, in Romania nu avem JCB (este doar in tarile cu apa calda:)) ) insa sistemul JCB e compatibil cu Discover si AmEx. Bine, sper ca va fi compatibil cu ele si-n Iran astfel incat un card American Express va putea fi folosit acolo. Sau nu 😀

UAE

Ma rog, in afara de faptul ca-i frumos de tranzitat spre Oman,  nu prea aveti ce vedea 🙂

Visa Free pentru romani, nu stiu pentru cate zile si nici nu m-am informat dar cred ca sunt clasicele 30 sau 90.

Oman

Aici nu prea am inteles exact situatia cu viza pentru ca pe cei de la MAE ii cam doare-n dos despre cantitatea si corectitudinea informatiilor.

Asadar m-am apucat sa sap….

 

Viza se ofera ori in ambasade (meh) ori la orice punct de trecere legal (culmea ar fi fost sa se ofere si la punctele de trecere ilegale :)) )

TOURIST VISA

Granted by the competent authority to the foreigner who wishes to visit the Sultanate for tourism, in order to authorize the holder to enter and stay in the country for a period of one month maybe extended for a similar period, as follows:

  • Valid for use within six months from the date of issuance.
  • Valid for staying in the country for a period not exceeding thirty days from the date of entry.
  • Number of trips: one trip only.
  • May be extended for a similar period.
  • Fees: (20) Omani Riyals.
  • Fine: Upon expiration of the visa (10) ten Riyals for each day of delay.
  • If the validity of the visa is for (10) days, the fees will be (RO5). It can also be extended to similar periods at the same charge per period.

Procedures for the issuing of a tourist visa of the country list No. (1)

  • From all representations of the Sultanate of abroad without local sponsorship.

  • All the legal entries.

  • From the Directorate General of Passports and Residence or any branch thereof at the regional police commands.

  • Submission of electronic application form by a local sponsor, under his responsibility (one of the tourist companies or offices or hotels licensed for a tourist).

 

Acuma nu zice nicaieri unde ii lista aia insa m-am informat si romanii au luat-o pe aeroport. Deci sigur facem parte din lista inexistenta No. 1 🙂

 

Republica Islamica Pakistan, sau cat de mult de poate durea capul pentru o viza:

Mno, acum da. Puneti-va mainile in cap ca situatia in Pakistan e fragila. Adica, cam ca-n Franta, sa fiu cinic.

Eu aici am ales sa intru pe cale aeriana din mai multe motive. Unul ar fi ala ca vreau sa vizitez Omanul, altul ar fi ca-i ieftin (Muscat-Lahore) si cel mai motiv-motiv e ca granita terestra Iran-Pakistan e naspa. Si nu (musai) periculoasa dar pakistanezii aduna pe toata lumea atat din granita cu iranul cat si din cea cu Afganistanul, ii duce (cu escorta) in Quetta, acolo se fac tzespe mii de formalitati si abia apoi esti „free” sa-ti folosesti viza aia dragalasa  pentru care te-ai chinuit fórte mult si ai impresia ca ti-a crescut si tie o barba de taliban.

Ca free nu prea esti, ca is mai speriate autoritatile decat toti turistii din Pakistan. Daca in Egipt o sa fii intrebat din 5 in 5 metri daca vreo o camila, in Pakistan o sa fii intrebat din metru in metru de autoritati (politisti, militari, alti oficiali): ESTI NEBUN?! Cum sa stai la cineva prin couchsurfing, iti dam noi cazare, politist la usa, etc.

Bun, deci au o grija foarte mare de turisti. Stim, toti o patesc in Pakistan. Pe toti pe care i-am citit, toti au vrut sa bata cel putin un politist ca deja se plictisise.

Acum viza… mentionez ca am sunat la Ambasada din Bucuresti. Oricum, si acolo situatia e incerta 🙂

 

Viza pentru R. I. Pakistan se poate obtine exclusiv in tara de resedinta!

Nu suna atat de rau, nu? Dar hai sa facem niste calcule simpatice:

Din Romania, pana vad (sau vedeti 😛 ) toata Turcia, ajung intre timp si-n Liban, iar in Georgia, Armenia, Iran trece ceva vreme. Nu? Sa nu mai pun si Omanul in calcul…

Viza are valabilitate (de intrare) 3 luni. Si de sedere o luna. Pai in 3 luni cred ca nici nu apuc sa invat turca prea bine :))

Exista tot felul de trickuri prin care oamenii iau vizele. Isi trimit pasapoartele acasa si pun pe cineva sa aplice la ambasada (din sens invers se practica asta, cu sedere in Nepal pe perioada respectiva) sau isi fac resedinte prin tot felul de locatii ca sa poata aplica.

Ei, uite de asta am eu nevoie de resedinta la turci. Acum, alte aspecte despre viza pakistaneza:

Vizele NU sunt emise de ambasada. Sunt emise direct de catre Guvernul Pakistanez. Dureaza 4-6 saptamani emiterea (respectiv coletaria) vizelor. Am intrebat daca se poate emite viza cu valabilitate de intrare 6 luni, mi-au spus ca ei nu stiu. Depinde de gov.pk; ei decid. Oamenii din ambasada (secretara si domnul consul) au fost de treaba, insa sistemul e aiurea rau de tot.

Partea buna e ca nu se retine pasaportul in ambasada „4-6” saptamani.  Partea proasta e ca in lipsa unei resedinte aproape, ori trebuie sa aplici pentru una te miri pe unde (cu usurinta pentru Oman sau Turcia) ori sa dai o fuga la Bucuresti ceea ce nu ar fi tocmai ieftin, din niciun colt din zona 🙂

 

India

Se poate aplica online (inutil pentru mine, e valabila doar pe aeroporturi) sau in ambasada (de 3 ori mai complicat, de 3 ori mai valabila). Din cate stiu, e-visa are valabilitate 30 de zile… o singura intrare. Deci cum am zis, inutil.

Viza turistica pentru care aplicati in ambasada Indiei, probabil undeva in apropiere prima data respectiv in Nepal a doua oara respectiv in Srilanka a III-a oara (cam asta e practica) va permite sa stati pe teritoriul indiei pana la 6 luni/ viza. Care daca nu zambiti frumos sunt 3 luni.

Exista posibilitatea cererii unei vize cu 6 luni valabilitate si intrari multiple.

Tourist Visa

Persons wishing to visit India as tourists, or for meeting friends and relatives, will be given six months or less tourist visas. Tourist visas are non-extendable and non-convertible. Double or multiple entry tourist visas should be applied for if the applicants wish to also travel to neighbouring countries and return through India.

Autoritatile cam stiu ce se intampla la ei. Workaway merge struna, lumea e okay, tara e mare ai ce face. Dar ce faci dupa ce expira viza? Dai fuga la vecini si mai aplici o data. Daca te indragostesti de India poti face asta la infinit :)) Sau pana iti expira pasaportul.

 

Cam atat despre Partea I.

Urmatorul articol va contine informatii despre unele vize putin draconice (Turkmenistan, Uzbekistan), permisul special de intrare in Manipur (India) necesar trecerii frontierei in Myanmar, viza pentru Myanmar si restul tarilor pana la Australia, inclusiv.

Ca o recomandare de final, atentie ca pasapoartele sa fie cat mai valabile. Majoritatea tarilor cer valabilitate minim 6 luni pentru emiterea vizei. Deci in practica pasapoartele expira cu cel putin 6 luni inainte de data inscrisa.

Daca are cineva intrebari, hit a comment!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.