Călătoritul cu avionul este mult mai rapid, comod și sigur… însă de multe ori este mai scump. Sau cel puțin așa pare…

Înainte de toate șă vă spun niște lucruri din despre transportul aerian:

 • Distanța este cel mai mic factor care poate influența prețul

 • Companiile low-cost nu sunt mereu mai ieftine

 • E bine să fii fidel unei companii sau unei alianțe. De preferat două, una de linie și una low cost de pe urma căreia puteți avea beneficii.

 • Nu mereu rezervarea cu multe luni în avans înseamnă preț redus

 • Prețurille sunt în funcție de clasele tarifare; clasele tarifare nu au legătura cu clasa locului

 • Exista 2 mari sisteme de ticketing: Galileo și Amadeus. Cel mai probabil însă nu veți avea acces la ele în mod direct; dar e bine să știți de existența lor.

 • Exista câteva (multe) agregatoare în sistemele mai sus mentionate. Toate siteurile companiilor aeriene precum și ale agențiilor folosesc unul din sistemele de mai sus. Unul din aceste searchere este foarte util și o să-l prezint mai jos.

 • IATA, o organizație a companiilor aeriene. Tot ei dețin și Galileo. Organizatia asta reglementeaza foarte multe lucruri din securitatea aviatiei, reguli, drepturi, etc. Atenție, nu toate companiile sunt în IATA. Tot ei dețin un sistem numit Timatic pe care ați face bine să-l consultați (pe siteurile companiilor aeriene sau alte siteuri partenere) ca să nu va treziți cu refuz la îmbarcare sau mai mișto (dar mai rar) cu îmbarcarea permisă însă refuzul la destinație.

Acum să vedem despre cum găsim bilete ieftine…

În primul rând, vă veți umple e-mailul de spam. Abonați-vă la companiile de interes. Veți primi ofertele imediat pe mail și uneori chiar ajută!

În al doilea rând folosiți un searcher bun.

Un searcher foarte bun este Kayak.com. Nu veți face rezervări pe Kayak însă veți căuta bilete pe rutele de interes.

Atunci când cauți un bilet în Galileo sau Amadeus (sau pe siteurile companiilor) acestea vor afisa zboruri din aceiași companie, aceiași alianța sau code-share. O să va dau mai jos un exemplu clasic:

Bucuresti – New York și retur vândut pe siteul KLM

Bucuresti – Paris: Codeshare Tarom/ Air France

Paris – New York: Codesahre Airfrance/ Delta

New York – Amsterdam: Codeshare Delta/ KLM

Amsterdam – Bucuresti: Codeshare KLM/ Tarom/ Airfrance

La astea cu codeshare mai pot fi și alții lipiți, nu știu acum fiecare cum are înțelegerea făcuta.

Toate-s însă din aceiași alianța: Skyteam.

(btw. E 399 un bilet OTP-JFK-OTP la Airberlin! Căutat random în noiembrie).

Uneori însă se poate zbura și mai ieftin dacă se fac rezervări separate.

Kayak.com au un sistem de căutare foarte fain.

Caută toate posibilitățile și legăturile, inclusiv zboruri cu companii diferite, preț cu rezervări separate (adică ai escala însă faci rezervarea separat la tronsoane, 30 EUR Istanbul-Tehran).

La o căutare Kayak va afisa prețul companiei (direct, fără comision) și prețul unor agenții. Atenție însă și la agenții. De multe ori agentiile mari fac prebooking pe zboruri pentru a-și vinde apoi biletele la ce preț vor. Însă dacă la operatorul aerian s-au făcut deja foarte multe rezervări și s-a ajuns la o clasa tarifara superioara, atunci e posibil ca la agenție sa găsiți mai ieftin 🙂

Folosiți mereu functia ±3 zile și setati căutarea (ziua 0) pe miercuri. În timpul săptămânii de obicei sunt mai ieftine, mai puțin pe rutele business.

După ce vedeți un preț, mergeți pe siteul companiei și efectuati rezervarea (sau rezervarile. Eu am făcut o data 6 rezervări într-un minut pentru ca le luasem pe toate one way la companii diferite și îmi era sa nu pierd prețul…). Fiți atenți la clasa tarifara și la componenta pretului. Tariful poate fi simplu (rezervare cf. Clasei tarifare pe întregul intinerariu) sau compus (ceea ce ei numesc hacker fare, adică poți avea mai multe rezervări pentru a concretiza un intinerariu. Atenție, toate rezervarile se fac separat și dacă aveți bagaj la cala trebuie sa fiți sigur ca timpul alocat permite ridicarea bagajului și refacerea check-inului. De asemenea fiți atenți și la vize (1)! ).

Când cumpăram biletele?

Când ni se scoală :))

În principiu, în luna februarie sunt promotii mari la companiile de linie și uneori la lowcost însă zborul trebuie să fie în afara perioadei estivale.

Acum cu lowcosturile astea ii cu doua taisuri: fiecare au regulile lor… câteva detalii mai jos

Am zburat pana acum cu lowcost Wizz, Blueair (un no more again) și Pegasus. Wizz și Pegasus au fost foarte okay. Doar ca Wizz tind sa devină foarte scumpi uneori pe anumite zboruri și nu prea ai niciun beneficiu de pe urma calatoritului cu ei constant (doar dacă îți faci Discount Club, eu am fost prost și nu mi-am făcut…).

Pegasus: Dacă ai norocul suprem sa nu-ți piarda bagajul, is okay. Și după cateva zboruri (3 cred) cu ei adunasem puncte în valoare de 60 de lire (turcesti) și mi-am luat Istanbul-Bucuresti aproape moca, sa vin la nunta vara-mii 😀

Rezumat:

 1. Folosiți Kayak.com pentru a cauta variante pe o anumita ruta. Nu uitați sa selectari căutare inclusiv în aeroporturile din apropiere și ±3 zile. Când nu știți unde merge, folosiți Explorerul de pe Kayak.
 2. Rezervați pe siteurile companiilor aeriene și nu prin terti decât în cazurile exprimate în subsol (2)
 3. Abonați-vă la companiile de interes pentru a primi oferte pe e-mail.
 4. Încercați să fiți loiali unei alianțe sau unei companii.
 5. Nu va sfiiți să faceți rezervări la companii de care nu ați auzit niciodată 🙂 Era sa fac și-o gluma proasta (cinica) dar am șters-o. Mai bine…

1. Sunt doua situații în care sunt afisate preturi foarte bune prin rezervări compuse din 2 tronsoane separate într-o țara care necesita viza. În teorie trebuie sa ieșiți din zona de tranzit pentru a reface check-inul și respectiv reface formalitatile de control. Un caz de care m-am lovit eu a fost Azerbaijan Airlines care ofereau (prin rezervări diferite) Istanbul – Tehran la 30-40 EUR cu escala în Baku. Însă intinerariul era compus din 2 rezervări (Istanbul-Baku și Baku-Tehran). În cazurile astea se poate calarori fără bagaj la cala, pentru ca faceți check-in online și mergeți în tranzit. Însă dacă aveți bagaj la cala trebuie sa va ocupați de el, va trebuie viza și va complicati inutil.

2. Sunt situații în care se rezerva prin terti:

Au preț mai bun, după cum am zis, în urma prebookingurilor făcute de agenții.

Titularul cardului nu călătorește în aceiași rezervare. Și o să va întrebați ce treaba are…Pai are 😀 Dacă ați citi cu atenție pe la unele companii, o să vedeți ca își rezerva dreptul de a solicita cardul cu care s-a achitat rezervarea la check-in. Pentru a evita astfel de situații ori se rezerva printr-o agenție ori se plătește cu altceva, Paypal sau în agenția companiei (unde e posibil acest lucru).


De menționat este faptul că de obicei biletele cu plecare din afara României sunt mai ieftine. Așa ca vestul se poate orienta liniștit catre Budapesta 😛

Pe trans-continentale eu zbor cu OneWorld (Qatar Airways de cativa ani). Am prins Budapesta – Tokyo si retur la 415€. În afară de faptul că nu-mi place B787 Dreamliner-ul, Qatar Airways îs foarte faini 🙂

O sa las și câteva exemple de destinații mai putin comune. Pentru oferte la 5-20 EUR eu am căutat mereu cu plecare din Budapesta sau Istanbul.

CLUJ – ISTANBUL

1.09-6.09

110€ (TURKISH)

BUCURESTI – BEIRUT

28.09-08.10

121€ (TZATZIKI AIRLINES, aka Aegean)

BUDAPESTA – RABAT

4.10-11.10

140€ (Ryanair si pretul e foarte bun pentru Maroc)

BUDAPESTA – KUTAISI (GEORGIA) si o zi in Tessaloniki

3.10-11.10

108€

BUDAPESTA – LONDRA

4.10-9.10

46€ Ryanair, din Cluj e „de la” 78€

Dacă consideri util acest articol, țâpă un share la el 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.