Proasta intrebare, practice raspunsuri.

A fi online cand esti plecat este foarte important. Desi pot sta fara aproape orice altceva, am nevoie de conexiune la internet. Macar din cand in cand, dar de obicei daca costurile sunt reduse atunci voi fi 100% din timp online.

Problema vine atunci cand ai niste preturi foarte mari (gen, Liban) cu servicii proaste. Am rezistat si-am folosit doar Wifi/ hotspot de pe la altii, n-as fi platit 30 USD nici batut.

Dar in Georgia de exemplu cu 10 Lari (4$) ai 4GB de internet sa-l folosesti sanatos!

In Turcia e nitel mai complicat, dureaza ceva vreme, e mai scump (achizitionarea SIM-ului vreo 50 TL), si internetul cam 25TL/ 2GB. Scump, deci instagramul se limiteaza la wifi. Ar mai fi si problema ca in afara de cateva zone, nu prea o sa vrea sa iti vanda nimeni un SIM-card fara sa nu treci inainte pe la ANAF-ul lor (unde ar trebui sa platesti 130TL). In aeroport vand fara asta, dar telefonul iti va fi blocat pentru uzul in Turcia dupa 90 de zile. Sau nu, daca iesi si revii, habar n-am. Pe al meu inca nu l-a blocat dar inca primesc mesajele alea.

 

In Armenia era si mai misto, cu 1000 Dram (putin peste 2€) avesesem 2GB de internet, SIM-ul si numar preferential (ziua mea de nastere).

 

In Japonia e imposibil sa-ti iei ieftin, ia-ti gandul. ca strain fara rezidenta poti doar sa inchiriezi echipamente. Si nu sunt ieftine.  Si daca ai rezidenta, nu o sa iti dea SIM pre-paid (singurul fiind Softbank) daca telefonul tau nu are un semn numit Giteki (google it, e legea lor in privinta deviceurilor ce emit unde radio, cum e CE in Europa). Culmea, semnul asta apare doar pe telefoanele destinate pietei lor, in timp ce un iPhone (acelasi model) care a fost destinat altei piete le va avea pentru tot pamantul mai putin pentru JP. Have fun! (nici wifi moca nu aveti)

 

Acum, de ce e important?

  • Poti primi emailuri de trebuie citite
  • Poti pierde vremea citind Wikipedia (sau nu, in Turcia, fara VPN) cand ai un ride de 4-5 ore
  • Comunicatii in caz de urgenta
  • Poti prinde mega ofertele, fiind conectat tot timpul. Nici nu stii cum iti sare in ochi pe neprevazute vreo oferta Dubai-Manila la 35€ (Cebu) sau cum vazusem anul trecut, Dubai-Bangkok la 140€ dus intors dar fiind la vremea aia in Liban, nu m-am bagat. Acum insa, ma pregatesc de Filipine! Alte oferte random gasisem anul trecut spre Turcia si Georgia (din Budapesta/ Instanbul si retur Budapesta), Kazakhstan (Budapesta-Astana cu wizz, inca se mai gasesc preturi bunicele, pe la 150 dus-intors, dar daca zburau spre Almaty era mai bine)
  • Timp. Sa fii online costa timp, si nu putin. Online-ul da dependenta, asta v-o spun 😀 In care pana acum cel mai mare record de „out of internet” a fost de 3 zile, si ala cu cate 5 minute conexiune pe la o pensiune intr-un sat. Noi campam vreo 20 de minute mai la deal…

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.