Exista doua posibilitati de a obtine viza iraniana, in functie de modalitatea prin care calatoriti:

  • Viza la sosire: Aveti nevoie doar de pasaport, rezervare pentru 1/2 nopti in Tehran. Trebuie sa cumparati din aeroport asigurarea, 15$. Viza costa 75$ pentru toate nationalitatile. Viza la sosire este valabila doar pe aeroporturile internationale si NU si la granitele terestre!
  • Viza luata inainte din consulatul R.I. Iran

Cum eu am de gand sa intru pe cale terestra am apelat la viza in avans in consulat. In functie de consulatul in care aplicati procedura difera.

Beirut: Daca nu aveti resedinta in Liban s-ar putea sa nu doreasca sa va faca. Am vorbit cu consulul in ambasada si mi-a spus ca nu e prea uzual ca cineva sa ceara viza in Beirut (libanezii nu au nevoie de viza) si ar fi mai ok sa aplic in alta parte, pentru a nu risca sa fiu refuzat. Nu cereau decat 2 copii color al pasaportului si doua poze.

Batumi: Cand am fost in Consulatul din Batumi, Dl. consul nu se afla acolo din motive medicale, am fost redirectionat spre Tbilisi. In Batumi nu cer invitatie, doar Asigurare, pasaport, 2 poze si copii ale pasaportului. Dureaza o saptamana.

Tbilisi, unde am aplicat.

Desi in mod normal cer LOI (Letter of Invitation) sau e-Visa, am intalnit o frantuzoaica care a aplicat fara insa nu cunosc rezultatul. Cer musai asigurare (oricare, pe 30 de zile) si o poza. Eu stiind ca sistemul e-visa inca nu functioneaza (la modul ca nu exista niciun report cu succes despre asta) am aplicat printr-o agentie pentru LOI. A durat putin, am prins sarbatorile nationale si pot spune ca mi-am luat o mica teapa, am primit e-Visa. Ceea ce, puteam face si eu. Probabil.

Marti dimineata la ora 10 m-am afisat la ambasada sa depun actele, mi-au dat o hartie pentru banca unde a trebuit sa platesc 50 EUR si formularul de completat in care am gresit o bifa (si-am stat putin cu morcovul). In formular erau intrebari normale (datele personale, scopul si durata vizitei, adresa de resedinta, adresa in Iran, tari vizitate – le-am scris pe cele care apar deja in Pasaport, nu si pe alea din pasapoartele vechi; oricum, n-am fost in Israel Palestina -, bifasem ca daca sunt in Tranzit am viza pentru urmatoarea tara, dar intrebarea era pentru vizele de tranzit si nu pentru cele turistice.

Plus ca, am fost om cinstit si am declarat pe bune punctele de Entry/ Exit (desi viza poate fi folosita la orice puncte vamale).

Cam atat… foarte simplu. M-am intors de la banca cu chitanta si formularul gata completat, am intrat iar la Dl. consul, am predat actele si mi-a spus sa vin in ziua urmatoare la ora 12:00.

La ora 12:00 eram iar la ambasada, domnul deja ma stia, eram…cam singurul roman care aplicase in Tbilisi in ultima perioada (in rest, ii plin de francezi si alti vest europeni).

E-Visa nu functineaza inca in toate consulatele, asta stiu sigur (ca se plangea cineva despre Yerevan).

Pentru a sti exact daca aveti nevoie de LOI sau e-Visa in avans, sunati la consulat si intrebati.

Siteul unde se poate aplcia pentru e-visa este https://evisatraveller.mfa.ir/en/request/

 

Daca e-Visa nu functioneaza in consulatul ales, atunci apelati la o agentie. Eu am folosit PTA (http://en.key2persia.com/home).

 

Atat LOI cat si e-visa sunt valabile doar in consulatul ales, nu sunt transferabile.

Am mai auzit despre consulatul din Berlin, 85 EUR + LOI.

Am uitat, vizele pot fi extinse de doua ori cu aceiasi perioada (deci, 90 de zile in total) la oficiile de immigration din marile orase (si sunt destule). Costa 345000 Riyal, adica 10$.

ps. Faceti o poza frumoasa pentru e-visa/ LOI pentru ca aia va aparea pe viza si nu poza cu care mergeti la ambasada 😀 A mea e un selfie facut la perete c-o umbra proasta de pe balcon, dar a fost ok.

Las butonul automat de PayPal aici, just in case 🙂

[paypal_donation_button]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.