Inainte sa plec in Mexic am decis sa fac un mini tour in Brussels si Paris ca mai apoi sa descopar lucruri interesante despre Franta pentru tineretul European 😀

Tinerii rezidenti ai EEA (UE, Elvetia si Norvegia) de pana in 25 sau 26 de ani (depinde de locatie) au acces gratuit la cele mai importante monumente ale cultrii franceze… si nu-s putine! Atat in Paris cat si in toata Franta!

O lista scurta, pe care o puteti prelungi voi prin curiozitate:

  • Toate locatiile incluse in Monuments Nationaux
  • Louvre
  • Chateau de Versailles
  • Cathedral de Notre Dame de Paris
  • Basilique Cathedrale de Saint-Denis
  • Arc de Triomphe
  • Sainte Chapelle
  • Palais Royal
  • Pantheon

Si acestea sunt doar cateva si doar din Paris. Unele au limita la 25, altele la 26. Unele sunt in Monuments Nationaux, altele nu.
Eu am fost o zi la Louvre, de dimineata pana dupa amiaza tarziu, si simt ca nu a fost de ajuns… din pacate, mai am 3 saptamani si trec de 25 😛

Louvre, Aripa Richelieu

Si uite ca pana aproape sa ajung, cand faceam planurile de vizitat, habar nu aveam ca o sa am gratuitate aproape peste tot (exceptia fiind Tour Eiffel, la care nu am ajuns deloc pentru ca am si racit asa ca am pierdut o zi).
Si lista continua cu foarte multe monumente din toata Franta.

Pentru Louvre, daca nu le aveti cu cititul in franceza (toate detaliile sunt in franceza) am vazut ca puteti imprumuta un audioguide in limba engleza (un Nintendo 3DS LX :)) ) pentru doar 5€.

Cum ajungi ieftin in Franta?

E simplu. Cel mai ieftin este sa zbori spre Brussels (gasesti si cu 200 RON dus-intors) si apoi cu FlixBus unde daca te pregatesti din timp gasesti la 10 EUR. FlixBus te lasa la Bercy, ai metrou aproape 🙂
O alta varianta este sa urmariti promotiile Tarom, uneori au la 90 EUR dus-intors. Nu as zbura cu Wizz spre Paris, pentru ca apoi dati 16-30 EUR ca sa ajungeti de la Beauvais la Paris, de fapt, Beauvais e la 100km… In Brussels e relativ mai ok chiar si cu transportul Charleroi- Brussels (~10/16 EUR) pentru ca si preturile la biletele de avion sunt mai mici.
O a III-a varianta este programul InterRail in timpul verii, despre care am aflat in Turcia (turcii calatoresc foarte mult) si care va permite sa calatoriti cu trenul prin toata Europa.
Sau pur si simplu vanati o oferta low-cost spre Paris care sa merite cu tot cu transferul din Beauvais  🙂

Asa ca va rog eu, spor la colindat Franta! Eu daca stiam din timp stateam mai mult 😀

Dar daca mergeti in vizita la Louvre, va rog nu faceti asta:

Mona Lisa, victima a secolului XXI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.